Blog

Previous Next

Câteva Sfaturi pentru Bărbați – Cum se Calcă o Cămașă

Este ziua mult așteptată, ocazia perfectă de a purta o cămașă la un eveniment unde ți se cere să ai o ținută business. Fie că vorbim de primul interviu, o zi la muncă, o întâlnire sau orice altă ocazie, singurul lucru care leagă toate aceste situații este o cămașă bine călcată.

Pentru mulți dintre noi, a călca o cămașă înseamnă a petrece mult timp cu fierul de călcat în mână, încercând să facem cumva încât să eliminăm toate cutele. Însă se pare că de multe ori apare o cută mică acolo unde nu te așteptai sau acolo unde erai sigur că ai călcat bine.

Astăzi vom vorbi despre ce pași trebuie să urmezi pentru a avea o cămașă călcată bine,

încercând să oferim cât mai multe detalii pentru a ajuta chiar și persoanele care se lasă mereu bătute când sunt puse în fața aceste încercări.

1. Fierul de călcat potrivit

Dacă de fiecare dată când ne apucăm de un proiect ne asigurăm că avem uneltele potrivite pentru a-l duce la capăt, același lucru se aplică și atunci când vorbim de cămăși, Desigur, asta nu înseamnă că trebuie să investim enorm într-un fier de călcat la fel de bun ca si unul folosit într-o călcătorie. Pentru un preț rezonabil obținem o suită de opțiuni potrivite pentru tipul sau tipurile de material din care sunt făcute cămășile noastre.

Acestea fiind spuse, recomandăm un fier de călcat cu talpă din ceramică însă asta nu înseamnă că dacă aveți unul din teflon sau inox nu puteți călca o cămașă. Uitați-vă pe ghidul oferit de către producător și vedeți la câte grade trebuie să va setați fierul pentru a călca cămașa (temperaturile diferă și au un efect variat asupra țesăturii dacă vorbim de un material sintetic sau dacă vorbim despre bumbac). Dacă folosiți fierul de călcat la setarea necesară pentru tipul de țesătură și nu îl lăsăți îndelungat pe material nu veți avea nicio problemă.

Chiar și pentru începători, acest lucru are loc foarte rar și poate doar într-un moment de neglijență așa că nu trebuie să va îngrijorați.

2. Suprafața de călcat netedă

Acesta este probabil unul dintre cele mai importante lucruri de care trebuie să țineți cont atunci când vă apucați să călcați o cămașă. O suprafață netedă este musai deoarece materialul nu va face cute astfel. Majoritatea meselor de călcat au deja un material întins pe suprafața lor însă dacă călcați pe o masă simplă pe care ați pus câteva straturi de material pentru a o căptusi, asigurați-vă că acestea sunt întinse foarte bine.

De cele mai multe ori cutele se fac fix când nu ne așteptăm. Chiar dacă am așezat cămașa bine pe masă tot pot apărea câteva cute. Și asta pentru că atunci când călcăm, călcăm și fața cămășii și spatele ei (cu excepția momentului când călcăm spatele cămășii), iar o cută poate apărea fără să ne dăm seama pe al doilea strat de material. Astfel de cute ies foarte greu, cu mult efort și mulți aburi așa că dacă acest lucru poate fi evitat vă va salva multe minute prețioase din timpul dedicat calcatului.

3. Manșetele și gulerul

Nu există un mod perfect de a călca o cămașă bine, însă dacă nu ai mai făcut asta până acum e bine să începi cu porțiunile mici. Atunci când calci manșetele ai grijă să deschei nasturele și să calci manșeta pe ambele părți, fără a lasă cute. Dacă nu vrei ca manșeta să aibă dungă nu călca materialul până în locul unde face pliul cu partea de pe verso. Dacă atunci când vorbim de mâneci, stilul cu sau fără cută este unul mult discutat, cuta la mâneci este de cel mai multe ori inestetică, find ceva care poate fi foarte ușor de evitat când ne apucăm să călcăm.

Odată ce am ajuns la guler este indicat să îl întindem și să îl călcăm atât pe față cât și pe verso. Gulerul este cel la care ochii tuturor se duc prima oară așa că aici, mai mult că niciodată, este musai să nu facem cute. Călcați încet și cu grijă, fiind mereu atenți să întindeți materialul puțin dacă este nevoie. Dacă s-a produs o greșeală și a apărut o cută, nu vă fie frică să folosiți cu încredere un spray de apretare.

4. Spatele cămășii

Aceasta este probabil cea mai ușoara zona de călcat din întreaga cămașă. Cu toate acestea, faptul că lumea o vede ca fiind ușor de călcat duce de cele mai multe ori la grabă și la apariția unei cute. Nu treceți cu fierul de călcat prea brusc, greutatea lui poate trage materialul cu sine și crea o cută. Folosiți mișcări scurte, ușoare, nu puneți prea multă presiune pe fier și aveți grijă atunci când călcați zona umerilor.

Este o zonă ușor dificilă deoarece poate fi greu de observat, dat fiind că de multe ori este puțin acoperită de partea din față a cămășii. Puteți muta la o parte cu grijă partea din față pentru a vedea mai bine unde duceți fierul de călcat. După ce ați făcut asta, puteți întoarce la loc partea din față și să o călcați pe această după. Aveți grijă la zona nasturilor. Dacă fierul nu este din oțel, talpa poate fi foarte ușor zgâriată de către nasturi, astfel deteriorandu-se fieul de călcat.

5. Mânecile

Mânecile sunt probabil lucrul de care cei mai mulți oameni se tem atunci când vine vorba de călcat o cămașă. De ce? Pentru că este important că ele să aibă un aspect îngrijit. Dacă nu vreți să aveți o cămașă cu mânecile cutate atunci aveți grijă când călcați pliul materialului, urmând sfaturile pe care vi le-am spus atunci când am vorbit despre călcatul manșetelor.

Dacă vreți în mod special să purtați o cămașă cu mânecile cu dungă, atunci va recomandăm câteva lucruri. În primul rând, întindeți bine materialul mânecii atunci când călcați zona cu pliul pentru a va asigura că nu veți avea cute duble. În al doilea rând, nu călcați din prima zona cu abur sau cu apret deoarece va fi aproape imposibil ulterior să corectați vreo greșeală. Principala cheie în a obține mâneci călcate perfect e să aveți răbdare.

Articole Lateral Dreapta

Contact

 

Bucuresti, Sector 5, Str. Fat Frumos Nr.10, Bl.P15, Sc.3, Ap.64
Program:
Luni - Vineri: 09.00 - 19.00
Sambata - Duminica: inchis.