Blog

Previous Next

Cum Protejam Hainele de Molii

Unul din cele mai mari pericole pentru garderoba dumneavoastră este prezenţa moliilor. Aceşti fluturi par inofensivi la prima vedere, dar sunt în stare să vă devoreze întreaga colecţie vestimentară ce o aveţi în dulap.

Riscul de a vă trezi cu găuri imense în materialul hainelor dumneavoastră este foarte ridicat dacă o familie de molii se instalează în şifonier. În acest caz, va trebui să acţionaţi imediat, altfel veţi rămâne fără haine de călcat în doar câteva săptămâni. Iată câteva regul simple pentru protejarea hainelor de molii:

AERISIŢI DES GARDEROBA

Moliile de haine, pe denumirea lor ştiinţifică Tineola Bisselliella, sunt adevărate devoratoare de veştminte de lână şi bumbac. Pentru a le ţine la distanţă, trebuie sa aveţi o garderobă bine organizată şi des aerisită. O dată la câteva săptămâni scoateţi hainele la aer, şi lăsaţi-le în soare câteva ore bune. Această practică va ucide o bună parte din fluturii care sunt hipersensibili la lumina solară.

Dacă aveţi de călcat haine la dungă, lasaţi-le la aerisit câteva ore după netezire pentru a evita deteriorarea lor sau atragerea de molii.

ASPIRAŢI ŞI CĂLCAŢI HAINELE MAI PUŢIN PURTATE

Cu toţii avem câteva veştminte în dulap pe care le purtăm foarte rar. Din păcate, acestea au cel mai ridicat risc de atragere a moliilor. Deoarece aceste haine văd foarte rar lumina soarelui reprezintă cuibul perfect pentru ca fluturii să îşi depună larvele. 

O metodă bună de a evita creşterea numărului de molii în şifonier este aceea de aspirat şi călcat haine măcar o dată pe lună. Cele două practici folosesc puterea aerului şi a temperaturii înalte pentru a distruge miciile larve de fluturi din garderobă.

FOLOSIŢI PUNGI VIDATE PENTRU HAINE VECHI

Mulţi dintre noi obişnuiesc să păstreze haine mai vechi, chiar dacă acestea nu mai sunt la modă, sau nu mai corespund taliei. Daca aveţi astfel de veştminte în şifonier, este indicat să le depozitaţi în pungi vidate. Acest procedeu va ucide orice molie rămasă printre haine. Singurul dezavantaj apare atunci când veţi avea de călcat cămăşi sau rochii stocate în acest mod.

După ce desfaceţi o pungă vidată, este indicat să spălaţi hainele şi să apelaţi la servicii de călcătorie profesională pentru îndepărtarea cutelor adânci strânse peste timp.

NU PUNEŢI ÎN GARDEROBĂ HAINE PURTATE DAR NESPĂLATE

Moliile îşi pot depune larvele pe hainele dumneavoastră chiar şi în timpul unei scurte plimbări prin parc. Chiar dacă haina dumneavoastră nu necesită spălat, este recomandat să nu o reintroduceţi imediat în dulap. Dimpotrivă, adăugaţi-o la programul dumneavoastră obişnuit de călcat haine pentru a distruge posibilele larve.

APELAŢI LA PROFESIONIŞTI

Este posibil să ajungeţi în situaţia în care întregul dulap de haine să fie infestat de molii. Atunci, va trebui să duceţi întreaga garderobă la firme de spălatorie şi călcătorie profesională. Astfel de servicii se vor asigura de înlăturarea completă a moliilor şi a larvelor existente. Mai mult, vă veţi elibera timpul de călcat cămăşi sau haine la dungă, şi veţi putea dedica mai multe ore reorganizării textilelor în şifonier.

Articole Lateral Dreapta

Contact

 

Bucuresti, Sector 5, Str. Fat Frumos Nr.10, Bl.P15, Sc.3, Ap.64
Program:
Luni - Vineri: 09.00 - 19.00
Sambata - Duminica: inchis.